KAKO IZBRATI ZOBOZDRAVNIKA?

V kolikor še nimate izbranega stomatologa ali pa bi svojega radi zamenjali, vam posredujemo nekaj nasvetov na kaj bodite pozorni, ko se odločate.

1. Preverite, če je ordinacija registrirana pri pristojnih organih. (Ministrstvo za zdravje, AJPES, ipd.)

2. Vse ordinacije privatne, koncesijske ali tiste v zdravstvenih domovih redno pregledujejo inšpekcije: sanitarne, zdravstvene, tržne... Vse te ordinacije so deležne tudi rednih strokovnih pregledov. Mislimo, da ni potrebno posebaj poudarjati, kako pomembno je to dejstvo.

3. Na vratih ordinacije mora biti jasno opredeljeno, kot zahteva tudi zakon, delovni čas ordinacije, ime izvajalca storitev, kot tudi imena zaposlenih stomatologov pri nosilcu dejavnosti. Diplome in potdila zaposlenih na vidnih mestih so vam lahko samo še potrditev, da je v ordinaciji vse urejeno po pravilih.

4. Morda najpomembneje: obiščite zobozdravnika za katerega se zanimate in se dogovorite samo za pregled. Oglejte si vse in poslušajte pazljivo. Če je osebje z vami neprijazno, če neradi odgovarjajo na vaša vprašanja in če vas zmoti še kaj drugega, imate še kako pravico poiskati drugega terapevta.

5. Še ena zelo pomembna stvar. Zaprosite za pisno mnenje in/ali predračun. Vsak izkušen stomatolog ima sposobnost, da oceni stanje vašega zobovja. Ocena ne more biti 100% natančna, a odstopanje ne sme biti preveliko.

Še nekaj: če najdete ali če že imate stomatologa, s katerim ste zadovoljni, ga ne menjajte! 

(Povzeto po www.stomatoloskeordinacije.info)