Zmanjšajte tveganje za okužbo med operacijo

Menjava rokavic lahko zmanjša tveganje za okužbo med operacijo.

Švicarska raziskava je pokazala, da tveganje za perforacijo kirurških rokavic narašča s trajanjem operacije. Rokavice tako ne zagotavljajo ustrezne zaščite pred kontaminacijo.

Vzrok perforacije kirurških rokavic so lahko tudi ostri kirurški instrumenti

Patogeni, ki se nahajajo na rokah kirurškega osebja, lahko med operacijo pridejo v rano. Sterilne kirurške rokavice pa zagotavljajo zaščito pred tem. Če se poškodujejo, pa lahko patogeni vseeno pridejo v rano. Nevarnost pred perforacijo materiala, iz katerega so izdelane rokavice, narašča s trajanjem operacije, posebej velika pa je takrat, kadar se rokavice roki ne prilegajo v celoti. Za lateks ali polivinilno membrano je nevaren predvsem vbod igle, ostri delci kosti ali ostri kirurški instrumenti.

V neki raziskavi, ki je bila izvedena v Univerzitetni bolnišnici v Baslu (Arch Surg. 2009; 144 (6): 553–558) so preučevali pogostnost okužb, povezanih z vidnimi poškodbami kirurških rokavic. Pri 677 od 4.147 kirurških posegov so bile rokavice vidno poškodovane, do okužbe pa je prišlo pri 7,5 % teh posegov. Pri 3.470 posegih, kjer so bile rokavice nepoškodovane, pa so okužbo odkrili v 3,9 % primerov. Kirurške rokavice so bile poškodovane predvsem pri kirurških posegih, ki so trajali več kot dve uri (34 %), za razliko od krajših kirurških posegov (9,4 %).

Profilaksa z antibiotiki med posegom je zmanjšala pogostnost okužb kljub perforiranim kirurškim rokavicam. Po mnenju švicarskih znanstvenikov je treba profilakso z antibiotiki uravnotežiti s stroški in stranskimi učinki, kakršen je na primer bakterijska odpornost, čeprav obstaja manjša nevarnost pred okužbo. Namesto tega bi se mogli potruditi, da bi čim manjkrat prišlo do perforiranja rokavic, in sicer s pogosto menjavo rokavic, predvsem pri daljših operacijah.

(Povzeto po članku na spletni strani proizvajalca Paul Hartmann.)