Zakaj ultrazvočna zobna ščetka?

Ultrazvok je učinkovito orožje proti zobnemu plaku. Nedavna univerzitetna raziskava1  je pokazala, da so bakterijske verižice v zobnem plaku pod vplivom ultrazvoka pri terapevtski frekvenci 1.6 MHz razpadle, kar je onemogočilo tvorjenje plaka.

Megacrystal™ v lasti podjetja MEGASONEX® deluje pri varni terapevtski frekvenci 1.6MHz, to je 96.000.000 pulzov na minuto z nizko močjo. Podobna frekvenca ultrazvoka se uporablja tudi za pospeševanje celjenja zlomov kosti. Običajne sonične zobne ščetke naredijo 15.000 do 40.000 gibov na minuto (frekvenca 125-333 Hz), kar je 4.800-krat manj gibov od ultrazvočne zobne ščetke. Ultrazvočno tehnologijo, ki jo uporablja MEGASONEX®,  je leta 1993 odobrila FDA (Food and Drug Agency, ameriška Agencija za hrano in zdravila).

V raziskavi na Medicinski in dentalni univerzi Tokyo so verižice kariogenih bakterij Streptococcus mutans, ki so običajne v zobnem plaku, izpostavili ultrazvoku s frekvenco 1.6 MHz. Pri tem so dosegli, da so verižice razpadle ter je bilo onemogočeno pritrjevanje bakterij na površino zaradi sprememb na bakterijskih celičnih membranah. Pri raziskavi so uporabili ultrazvočno zobno ščetko Ultima™, ki ni imela dodatnih soničnih gibov. Raziskava še ni bila ponovljena z zobno ščetko MEGASONEX®, ki je sicer tretja naslednica zobne ščetke Ultima™.

¹Shinada, K, Hashizume, L, Teraoka, K & Kurosaki, N 1999, ‘Effect of ultrasonic toothbrush on Streptococcus mutans’, Japanese Journal of Conservative Dentistry, vol. 42, no. 2, pp. 410-417.